Oliwa z oliwek jest niezastąpiona,
Jest to niewątpliwie jeden z żywieniowych skarbów, dlatego ludzie mają szczęście że dostęp do dobrej jakości oliwy jest obecnie tak prosty. Oczywiście każdy z nas ma swoje preferencje co do regionu z którego pochodzi oliwa którą chcemy mieć w kuchni. Wszyscy jednak chcemy używać oliwy jak najlepszej jakości, bez względu skąd pochodzi. Oliwa z oliwek niezależnie od producenta i kraju pochodzenia, musi zostać pozyskana w sposób, znany od wieków z zachowaniem procesów tłoczenia oraz produkcji tak aby uzyskać jak najlepszy efekt który zachwyci konsumentów.
Większość ludzi wciąż nie wie, jak odróżnić właściwości dobrej oliwy z oliwek, jak zatem kupić tę właściwą.
Jaką oliwę kupować ?
Osoby które kupują oliwę w dużych sieciach często nie wiedzą co oznacza pojęcie "Extra Virgin". Oliwa z oliwek na półkach w marketach często nie ma wiele wspólnego z prawdziwą oliwą z oliwek. Oliwa aby mogła mieć na etykiecie oznaczenie Extra Virgin musi posiadać laboratoryjne potwierdzoną kwasowość max. 0,8% (oczywiście czym niższa tym lepiej, chociaż też nie zawsze), oliwa Virgin ma kwasowość od 0,8% do 2% natomiast oliwa o kwasowości powyżej 2% nie ma żadnego oznaczenia i należy jej unikać.
Gdy kupiliśmy już dobrą oliwę z oliwek powinniśmy przede wszystkim zdawać sobie sprawę, że mamy do czynienia z bardzo wrażliwym produktem, który od momentu wyjścia z młyna ma dwóch wielkich wrogów: powietrze (tlen) i światło. Dlatego też należy kupować oliwę w odpowiednim pojemniku (szklanym lub ze stali nierdzewnej) napełnionym do góry tak, aby nie było zbyt dużo powietrza, nie przenikało do niego światło (butelki ciemne lub puszki) . Okres przydatności oliwy zależy od tego, czy spełnione są powyższe warunki i jak bogata jest ta konkretna oliwa w przeciwutleniacze, czyli polifenole - te, które sprawiają, że jest pikantna w gardle i gorzka w ustach. Dobra oliwa z zielonych oliwek Extra Virgin w idealnych warunkach może być przechowywana do 24 miesięcy. Przeciętna oliwa z oliwek dojrzałych (zbiory są nawet do końca marca) może mieć okres przydatności do spożycia nie dłuższy niż 8 miesięcy - mówimy o ogromnej różnicy.
Co decyduje o jakości oliwy z oliwek?
Głównymi czynnikami wpływającymi na jakość oliwy z oliwek są: odmiana oliwy, stopień dojrzałości (im wcześniej owoc zostanie zebrany, tym lepsza jakość oliwy), prawidłowe i natychmiastowe przeniesienie owoców z oliwek do mielenia, przestrzeganie właściwych zasad mielenia oliwek a zwłaszcza temperatury która nie powinna przekraczać 30 stopni, czas ugniatania powinien wynosić maksymalnie od 30 do 35 minut, a na koniec właściwa konserwacja czyli jak najmniej światła, powietrza i wysokiej temperatury.
Dobra oliwa z oliwek czyli....?
- oliwa musi mieć oznaczenie Extra Virgin
- czym niższa kwasowość tym lepiej, ale trzeba pamiętać że subiektywny smak jest najważniejszy
- jedynie oliwa w ciemnej butelce lub puszcze, daje gwarancję jakości, należy unikać przezroczystych butelek, a w szczególności plastiku
- należy sprawdzać datę przydatności do spożycia i starać się kupować oliwę jak najświeższą,
Domowy test na jakość oliwy
- Włóż oliwę do lodówki
Możesz wykonać ten prosty test w domu. Oliwę z oliwek wstawiamy do lodówki w niskiej temperaturze, jeśli zacznie twardnieć i tworzyć grudki oznacza to, że ma wysokie stężenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ta sztuczka nie gwarantuje nam w pełni, że oliwa z oliwek nie jest zafałszowana, ponieważ zmieszana z olejem słonecznikowym i innymi podobnymi olejami będzie zachowywać się tak samo. Z drugiej strony, jeśli olej w lodówce jest przechowywany w stanie płynnym, z pewnością będzie to oznaczać, że nie jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Użyj oliwy w lampie naftowej
Drugi test, który możesz wykonać, to lampa naftowa lub świeca. W tym przypadku spodziewamy się, że prawdziwa oliwa z oliwek utrzyma zapalony knot przez dłuższy czas bez pojawiania się dymu nad płomieniem. Jeśli lampa lub knot pozostaje włączony przez krótki czas lub jeśli podczas palenia pozostawia dym, z pewnością nie będzie to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.