Prawda o TRUFLACH
M I T Y
-
Trufla nie jest pożywieniem czarownicy, ani gatunkiem zwierząt, ani minerałem, jak sądzono w przeszłości.
-
Trufle nie powstają, gdy piorun uderza w mokrą ziemię, jak wierzyli starożytni Grecy.
-
Biała trufla nie rośnie w symbiozie z żadną rośliną, mało kto ma ten przywilej.
-
Biała trufla jest rośliną spontaniczną: nie ma terenów lęgowych ani nie rośnie zawsze w jednym miejscu.
-
Świnie, psy i kozy mogą wyczuć trufle, ale obecnie do polowań wykorzystywane są tylko wyszkolone psy.
-
Biała trufla istryjska jest dostępna tylko od września do stycznia.
-
Trufli można szukać w dzień, nie tylko w nocy.
F A K T Y
-
Starożytni Grecy i Rzymianie używali trufli jako przysmaku, afrodyzjaku i lekarstwa.
-
Białe trufle najlepiej spożywać od razu, najpóźniej w ciągu dziesięciu dni.
-
Biała trufla po zamrożeniu traci wszystkie swoje właściwości, fermentuje w oleju, a smak i zapach traci w solance.
-
Świeże trufle nie są obrane ani zjadane w całości, najlepiej zetrzeć je na cienkie listki.
-
Trufla jest również nazywana diamentem kuchni, bajkowym jabłkiem, czarną królową, klejnotem biednych krajów, pachnącą bryłką i czarną perłą.
-
W średniowieczu mnichom zabroniono jeść trufle w obawie, że zapomną o swoim powołaniu.