Blog kategorie
Promocje
Grecka oliwa z oliwek 0,2% BIO/Organic 1 L. + mydło oliwkowe GRATIS
Grecka oliwa z oliwek 0,2% BIO/Organic 1 L. + mydło oliwkowe GRATIS

91,50 zł

Cena regularna: 96,50 zł

Najniższa cena: 88,00 zł
szt.
BIAŁA TARTUFATA sos z Chorwackiej białej Trufli 80 g.
BIAŁA TARTUFATA sos z Chorwackiej białej Trufli 80 g.

50,50 zł

Cena regularna: 55,00 zł

Najniższa cena: 52,00 zł
szt.

Smażenie na oliwie z oliwek czy to zdrowe...

Smażenie na oliwie jak to jest naprawdę


Naukowcy po raz kolejny obalają przekonanie, że smażenie na oliwie z oliwek jest niebezpieczne. Wyniki pokazują, że smażenie na oliwie z oliwek nie jest bardziej szkodliwe niż używanie innych olejów, a nawet może być najbezpieczniejszym wyborem.

Naukowcy z Uniwersytetu Kraju Basków w Hiszpanii badali zawartość aldehydów w oleju z oliwek, słonecznika i siemienia lnianego po podgrzaniu ich do 190℃. Odkrycia po raz kolejny obalają mit, że smażenie na oliwie z oliwek jest niebezpieczne.

Powszechnie uważa się, że smażenie żywności w oleju roślinnym może być niezdrowe z powodu wytwarzanych w tym procesie toksycznych substancji chemicznych (zwanych aldehydami). Aldehydy to związki organiczne zawierające podwójne wiązanie węgiel-tlen, które naturalnie występują w organizmie człowieka w niewielkich ilościach. Uważa się, że nadmierne spożycie aldehydów przyczynia się do objawów chorób, takich jak cukrzyca.

Wyniki wykazały, że oleje wielonienasycone (słonecznikowy i lniany) wytwarzają większe ilości aldehydów szybciej niż oleje jednonienasycone (oliwa z oliwek). Oliwa z oliwek wytwarza mniej aldehydów nawet na późniejszym etapie procesu ogrzewania. Porównując wyniki, można śmiało powiedzieć, że oliwa z oliwek naprawdę jest najlepszym wyborem do smażenia.

Eksperci twierdzą, że potencjalne ryzyko zależy również od jakości i świeżości oleju oraz stopnia jego podgrzania. Możemy tylko powiedzieć, że smażenie żywności w płytkich ilościach oliwy z oliwek przez krótki czas nie spowoduje narażenia na działanie aldehydów i nie stanowi większego ryzyka niż smażenie z innymi olejami. Postawiono również hipotezę, że wysoka zawartość przeciwutleniaczy w oliwie z oliwek może nawet zmniejszyć ilość potencjalnie szkodliwych chemikaliów wytwarzanych podczas ogrzewania.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl