GRATIS
 
przy zakupach powyżej 100 zł MYDŁO OLIWKOWE a powyżej 400 zł 0,5 L OLIWY
Blog kategorie
Promocje
TRUFLE czarne siekane z Chorwacji 90 g. WYPRZEDAŻ
TRUFLE czarne siekane z Chorwacji 90 g. WYPRZEDAŻ

97,00 zł

Cena regularna: 143,00 zł

Najniższa cena: 120,12 zł
szt.
Miód tymiankowy z Krety - 420g
Miód tymiankowy z Krety - 420g

39,06 zł

Cena regularna: 42,00 zł

Najniższa cena: 39,48 zł
szt.
Miód tymiankowy z Krety - 270g
Miód tymiankowy z Krety - 270g

31,62 zł

Cena regularna: 34,00 zł

Najniższa cena: 31,96 zł
szt.
SITIA 0,2% Grecka oliwa Premium 0,75 L. puszka
SITIA 0,2% Grecka oliwa Premium 0,75 L. puszka

67,89 zł

Cena regularna: 73,00 zł

Najniższa cena: 73,00 zł
szt.
SITIA 0,2% Grecka oliwa Premium 5 L. data aż do 01/27
SITIA 0,2% Grecka oliwa Premium 5 L. data aż do 01/27

299,00 zł

Cena regularna: 325,00 zł

Najniższa cena: 325,00 zł
szt.
Physis - Grecka oliwa  0,2%  5 L.
Physis - Grecka oliwa 0,2% 5 L.

299,93 zł

Cena regularna: 337,00 zł

Najniższa cena: 320,15 zł
szt.
Grecka oliwa 0,3% Extra Virgin 5 L.
Grecka oliwa 0,3% Extra Virgin 5 L.

296,70 zł

Cena regularna: 345,00 zł

Najniższa cena: 320,85 zł
szt.

Smażenie na oliwie z oliwek czy to zdrowe...

Smażenie na oliwie z oliwek czy to zdrowe...

Smażenie na oliwie jak to jest naprawdę

Smażenie na oliwie z oliwek: Fakty i mity

Czy smażenie na oliwie z oliwek jest naprawdę niebezpieczne?

Najnowsze badania naukowe obalają ten popularny mit. Naukowcy z Uniwersytetu Kraju Basków w Hiszpanii przeprowadzili badania, które pokazują, że oliwa z oliwek może być najbezpieczniejszym wyborem do smażenia. W badaniu porównano zawartość aldehydów w oleju z oliwek, słonecznikowym i lnianym po podgrzaniu ich do 190℃. Wyniki te wskazują, że oliwa z oliwek nie jest bardziej szkodliwa niż inne oleje, a wręcz przeciwnie.

Dlaczego smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne? Powszechnie uważa się, że smażenie w olejach roślinnych może prowadzić do wytwarzania toksycznych substancji chemicznych, takich jak aldehydy. Aldehydy to związki organiczne, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób, takich jak cukrzyca, jeśli są spożywane w nadmiarze. Jednak badania wykazały, że oleje wielonienasycone, takie jak olej słonecznikowy i lniany, wytwarzają większe ilości aldehydów szybciej niż jednonienasycona oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek produkuje mniej aldehydów nawet w późniejszych etapach ogrzewania.

Dlatego eksperci zalecają stosowanie oliwy z oliwek do smażenia. Ważne jest, aby pamiętać, że jakość i świeżość oleju oraz stopień jego podgrzania wpływają na potencjalne ryzyko. Smażenie w niewielkich ilościach oliwy z oliwek przez krótki czas minimalizuje ryzyko narażenia na działanie aldehydów. Co więcej, wysoka zawartość przeciwutleniaczy w oliwie z oliwek może zmniejszać ilość szkodliwych chemikaliów powstających podczas ogrzewania.

Podsumowując, oliwa z oliwek to doskonały wybór do zdrowego smażenia. Jej właściwości sprawiają, że jest bezpieczniejsza niż wiele innych olejów roślinnych. Wybierając oliwę z oliwek, dbasz o swoje zdrowie i smak potraw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl