BIAŁA TARTUFATA sos z Chorwackiej białej Trufli 80 g.

BIAŁA TARTUFATA sos z Chorwackiej białej Trufli 80 g.
  • promocja
Dostępność: Oczekiwana dostawa
Cena: 52,25 zł

Cena regularna: 55,00 zł

52.25
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 55,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Pasta truflowa z białych trufli TARTUFATA 80 g.

- Fantastyczna pasta TRUFLOWA z białych trufli bardzo wydajna i aromatyczna,

- W paście jest aż 4% białych trufli  (3% Tuber borchii vitt oraz 1% Tuber magnatum pico)

- trufle nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat a ich intensywny zapach i smak dopełnia każde danie.

- Trufle świetnie nadają się do robienia aromatycznych sosów i past, można je również mieszać z ciepłym makaronem lub dodawać do świeżo upieczonego omleta. Niezależnie od tego, w jaki sposób użyjesz naszego sosu, trufle nadają każdemu daniu nieznany poziom smaku i delikatności.

data przydatności do spożycia 10/2025

WARTOŚCI ODŻYWCZE na 100 g.

  • wartość energetyczna 1540kj/373 kcal,
  • tłuszcze 37,1 g w tym;
  • nasycone kwasy tłuszczowe 19,9 g,
  • węglowodany 6 g.
  • cukry 5,9 g.
  • białka 3,9 g
  • sól 1,3 g

SKŁADNIKI:

  • śmietanka 42%
  • masło i ser 9% (Gauda i Grana Padano)
  • oliwy z oliwek extra virgin
  • biała trufla 3% (Tuber borchii vitt)
  • skrobia modyfikowana
  • biała trufla 1% (Tuber magnatum pico)
  • jodowana sól morska
  • aromaty
  • regulator kwasowości
  • kwas cytrynowy
  • konserwanty; benzoesan sodu, sorbinian potasu
  • przeciwutleniacz; ekstrakt z rozmarynu

Należy przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej. 
Po otwarciu przechowywać w lodówce w temperaturze od +4°C do +8°C i zużyć w ciągu 7 dni
 

 

CZYM SĄ TRUFLE?...

Trufle to rodzaj jadalnego grzyba  , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.
Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.

POLOWANIE NA TRUFLE

Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina  rzeki Mirna na  Istrii .

Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.

Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie  myte ,  sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.

GRZYBY DLA SMAKOSZY

Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.


Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl