Baklawa z pistacjami Grecka 210 g.
Opis
Baklawa (baklava) – jest to deser rozpowszechniony w kuchni Greckiej, Tureckiej, Azerskiej, Perskiej, Bułgarskiej i innych bałkańskich.
Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne kształty, następnie polewając lukrem lub syropem z wody, cukru i soku cytrynowego. Wierzch posypuje się drobno tłuczonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.
Grecka Baklawa z pistacjami 210 g.
data przydatności do spożycia 02/2026
Składniki;
Liście strudla (mąka pszenna) sól, skrobia kukurydziana, konserwanty E282, E202, regulator kwasowości E330, cukier, syrop glukozowy, oleje roślinne (słonecznikowy, palmowy) aromat, barwnik B-karoten, pistacje, bułka tarta. Zawiera gluten, pistacje.
Produkt może zawierać śladowe ilości jaj, innych orzechów, sezamu i mleka
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Waga | 210 g. |