Grecka oliwa 0,2% BIO/Organic Premium 0,5 L. butelka
Opis
To doskonała oliwa z oliwek Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości, idealna do wszystkich Państwa potrzeb kulinarnych.
Ekologicznie uprawiane oliwki dają oliwę owocową i lekko pikantne, pozostawiając pieprzne wrażenie, z nieskazitelnymi cechami organoleptycznymi.
Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego w swojej codziennej diecie, Grelia Premium EVOO z produktów rolnictwa ekologicznego doda tajemniczości i odkryje ukryte aromaty Twoich potraw.
Idealna oliwa do wykwintnego gotowania w niskich i średnich temperaturach, doskonale nadaje się też do ryb, makaronów, mięs i sałatek, idealny dodatek do różnych sosów (winegret, sos lub marynata) i chleba.
Organiczna oliwa ma piękną barwę oraz bogaty smak i zapach. Jest wytwarzana z ekologicznych oliwek odmiany Koroneiki pochodzących z upraw ekologicznych (BIO) .
Zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego obowiązują szczególne zasady i praktyki dotyczące kompostowania, zwalczania chorób, układania drzew w gaju oliwnym i przycinania. Surowo zabrania się używania chemikaliów lub innych mineralnych, nieorganicznych, nawozów, chemicznych sprayów, pestycydów, herbicydów i insektycydów.
Proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość. Zabieg odbywa się pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,2%
- minimalny termin przydatności do spożycia 08/2025
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,2%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- pozyskana za pomocą zimnej extrakcji
- 100% oliwa kreteńska z odmiany oliwek "Koroneiki".
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,2 % |
Pojemność | 500 ml. |