Grecka oliwa 0,3% Extra Virgin 5 L.
Cena regularna:
345,00 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Grelia 0,3% to bardzo dobrze zbilansowana oliwa z oliwek Extra Virgin o świeżym aromacie trawy. Świeży i czysty smak, z pól oliwnych Elias na stromym zboczu Krety.
Oliwa prosto z Greckiej Krety wielokrotnie nagrodzona przez specjalistów.
Oliwa z oliwek Extra Virgin o niskiej kwasowości i wyjątkowej jakości jest pakowana do certyfikowanych puszek i butelek, co zapewnia bezpieczne przechowywanie oliwy z oliwek.
Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Oliwa z oliwek Extra Virgin wytwarzana jest poprzez zmiażdżenie oliwek i ekstrakcję ich soku. Jest to jedyny olej do smażenia, który jest wytwarzany bez użycia chemii i rafinacji przemysłowej. To po prostu sok ze świeżych, zdrowych oliwek.
Grelia 0,3% to wyjątkowa oliwa tłoczona na zimno, którą najlepiej używać ją na surowo np. do sałatek czy maczania chleba, do polania ulubionego dania lub jako uzupełnienie zimnych dań.
W Greli wykorzystywane są najnowocześniejsze technologie i profesjonaliści do monitorowania uprawy owoców oliwek w okresie wiosenno-letnim. Oczywiście zawsze zwraca się szczególną uwagę na to, jak są zbierane owoce oliwek i czy proces tłoczenia oliwy na zimno przebiega prawidłowo.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,3%
- termin przydatności do spożycia październik 2025
- produkowana w Grecji na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Puszka |
Kwasowość | 0,3 % |
Pojemność | 5 litrów |