Grecka oliwa BIO Organic 0,3% 0,5 L.

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 51,00 zł 51.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Jest to produkt Rolnictwa Ekologicznego o bogatych owocowych i korzennych aromatach oraz o lekko gorzkim smaku.

To wyjątkowa ekologiczna oliwa Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości 0,3% jest idealna do wszystkich  potrzeb kulinarnych. Jest to produkt pochodzący z gajów oliwnych KRETY o najwyższej jakości dzięki zimnej ekstrakcji.

Organiczna oliwa ma piękną barwę oraz bogaty smak i zapach. Jest wytwarzana z ekologicznych oliwek odmiany Koroneiki pochodzących z upraw ekologicznych (BIO) .

Zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego obowiązują szczególne zasady i praktyki dotyczące kompostowania, zwalczania chorób, układania drzew w gaju oliwnym i przycinania. Surowo zabrania się używania chemikaliów lub innych mineralnych, nieorganicznych, nawozów, chemicznych sprayów, pestycydów, herbicydów i insektycydów.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość. Zabieg odbywa się pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.

Ekstrakcja na zimno zapewnia najwyższą jakość oliwy z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zawsze ekstrahowana lub tłoczona na zimno,

Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,3%

  • minimalny termin przydatności do spożycia styczeń 2025
  • produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
  • bardzo niska kwasowość tylko 0,3%
  • najlepiej spożywać bez podgrzewania
  • pozyskana za pomocą zimnej extrakcji
  • 100% oliwa kreteńska z odmiany oliwek "Koroneiki".
  • butelkę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.

  • Jak przechowywać oliwę z oliwek

    Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza

    Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.

    Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo

    Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.

Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.

Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu

 

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Grecja
Opakowanie Puszka
Kwasowość 0,3 %
Pojemność 750 ml.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl