

Grecka oliwa TRUFLOWA i WASABI 2 x 200 ml (zestaw)





Opis
Oliwa Extra Virgin przyprawiana WASABI
Już w starożytności Homer nazywał oliwę z oliwek "płynnym złotem"
- minimalny termin przydatności do spożycia listopad 2022
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3% przyprawiona Wasabi
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
- należy przechowywać w chłodnym miejscu i po przelaniu do butelki w miejscu zacienionym,
- Uprawa 2020-2021, 100% oliwa kreteńska z Koroneiki.
CZY WASABI TO RODZAJ CHRZANU?
Wiele osób myśli, że wasabi jest jak japońska wersja chrzanu, ale w rzeczywistości jest to roślina zielna ( Brassicaceae ), która jest spokrewniona z kapustą, a także musztardą i rzodkiewką. Jednak nazwanie go kapustą japońską nie ma w sobie tego samego wydzwięku.
CZY PRAWDZIWE WASABI JEST DROGIE ?
Wasabi jest trudne w uprawie, co oznacza, że w rzeczywistości na rynku nie ma zbyt wielu roślin wasabi. Podobnie jak każdy produkt, w którym istnieje ograniczona podaż i wysoki popyt, prawdziwe wasabi jest dość drogie w zakupie. Co więcej, Japonia odniosła duży sukces w eksporcie swojej kuchni za granicę, więc w ostatnich latach popyt na rośliny wasabi naprawdę wzrósł. Poza Japonią w 2014 roku kilogram mógł kosztować 160 dolarów, ale rok do roku cena wzrosła nawet o 10%, więc dziś niektóre restauracje są gotowe zapłacić 300 dolarów lub więcej za akcje. Nawet w kraju ceny świeżego wasabi również mogą być dość wysokie.
CZEMU WASABI W SKLEPIE JEST TANIE ?
Ponieważ wasabi rośnie w ograniczonej ilości i jest drogie, prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego w supermarketach można łatwo kupić tubkę wasabi za niską cenę. W takim wasabi zastosowano alternatywne składniki do odtworzenia smaku prawdziwego wasabi, bez użycia rzeczywistego wasabi. Jeśli chcesz zjeść prawdziwe wasabi, musisz zajrzeć do specjalistycznego sklepu.
Oliwa Extra Virgin przyprawiana TRUFLAMI
Już w starożytności Homer nazywał oliwę z oliwek "płynnym złotem"
- minimalny termin przydatności do spożycia marzec 2023
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3% przyprawiona Truflami
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
- należy przechowywać w chłodnym miejscu i po przelaniu do butelki w miejscu zacienionym,
- Uprawa 2020-2021, 100% oliwa kreteńska z Koroneiki.
CO TO JEST TRUFLA?
Trufla to owocnik grzyba, który rośnie pod ziemią, w pobliżu korzeni drzew, z którymi łączą je symbioza. Przypomina czarnego ziemniaka o szorstkiej skórze. Trufle słyną z tego, że są wysoko cenione za wyśmienity smak. Istnieją setki różnych rodzajów trufli i chociaż żaden z nich nie jest trujący, tylko kilka z nich jest uważanych przez ludzi za przysmaki.
DLACZEGO TRUFLE SĄ DROGIE ?
Trufle są drogie, ponieważ trudno je uprawiać, a na wolności trudno je znaleźć. Trufle są delikatne i rosną tylko w bardzo specyficznych warunkach, potrzebują lat, aby wydać jadalne owoce, a cały wysiłek, koszt i czas potrzebny na zebranie ich, sprawiają, że są one drogim składnikiem potraw
W JAKI SPOSÓB ZBIERA SIĘ TRUFLE ?
Najwyższej jakości trufle, które trafiają na rynek, są zbierane przy pomocy wyszkolonych psów truflowych, które potrafią rozpoznać dojrzałe trufle po zapachu, pozostawiając niedojrzałe trufle do dojrzewania w ziemi. Trufla zebrana przed osiągnięciem dojrzałości nigdy nie dojrzeje odpowiednio do użytku kulinarnego.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,3 % |
Pojemność | 200 ml. |