Grecka oliwa TRUFLOWA i WASABI 2 x 200 ml (zestaw)
Opis
Oliwa Extra Virgin przyprawiana WASABI
Już w starożytności Homer nazywał oliwę z oliwek "płynnym złotem"
- minimalny termin przydatności do spożycia październik 2025
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3% przyprawiona Wasabi
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
CZY WASABI TO RODZAJ CHRZANU?
Wiele osób myśli, że wasabi jest jak japońska wersja chrzanu, ale w rzeczywistości jest to roślina zielna ( Brassicaceae ), która jest spokrewniona z kapustą, a także musztardą i rzodkiewką. Jednak nazwanie go kapustą japońską nie ma w sobie tego samego wydzwięku.
CZY PRAWDZIWE WASABI JEST DROGIE ?
Wasabi jest trudne w uprawie, co oznacza, że w rzeczywistości na rynku nie ma zbyt wielu roślin wasabi. Podobnie jak każdy produkt, w którym istnieje ograniczona podaż i wysoki popyt, prawdziwe wasabi jest dość drogie w zakupie. Co więcej, Japonia odniosła duży sukces w eksporcie swojej kuchni za granicę, więc w ostatnich latach popyt na rośliny wasabi naprawdę wzrósł. Poza Japonią w 2014 roku kilogram mógł kosztować 160 dolarów, ale rok do roku cena wzrosła nawet o 10%, więc dziś niektóre restauracje są gotowe zapłacić 300 dolarów lub więcej za akcje. Nawet w kraju ceny świeżego wasabi również mogą być dość wysokie.
CZEMU WASABI W SKLEPIE JEST TANIE ?
Ponieważ wasabi rośnie w ograniczonej ilości i jest drogie, prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego w supermarketach można łatwo kupić tubkę wasabi za niską cenę. W takim wasabi zastosowano alternatywne składniki do odtworzenia smaku prawdziwego wasabi, bez użycia rzeczywistego wasabi. Jeśli chcesz zjeść prawdziwe wasabi, musisz zajrzeć do specjalistycznego sklepu.
Oliwa Extra Virgin przyprawiana TRUFLAMI
Już w starożytności Homer nazywał oliwę z oliwek "płynnym złotem"
- minimalny termin przydatności do spożycia październik 2025
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3% przyprawiona Truflami
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
CO TO JEST TRUFLA?
Trufla to owocnik grzyba, który rośnie pod ziemią, w pobliżu korzeni drzew, z którymi łączą je symbioza. Przypomina czarnego ziemniaka o szorstkiej skórze. Trufle słyną z tego, że są wysoko cenione za wyśmienity smak. Istnieją setki różnych rodzajów trufli i chociaż żaden z nich nie jest trujący, tylko kilka z nich jest uważanych przez ludzi za przysmaki.
DLACZEGO TRUFLE SĄ DROGIE ?
Trufle są drogie, ponieważ trudno je uprawiać, a na wolności trudno je znaleźć. Trufle są delikatne i rosną tylko w bardzo specyficznych warunkach, potrzebują lat, aby wydać jadalne owoce, a cały wysiłek, koszt i czas potrzebny na zebranie ich, sprawiają, że są one drogim składnikiem potraw
W JAKI SPOSÓB ZBIERA SIĘ TRUFLE ?
Najwyższej jakości trufle, które trafiają na rynek, są zbierane przy pomocy wyszkolonych psów truflowych, które potrafią rozpoznać dojrzałe trufle po zapachu, pozostawiając niedojrzałe trufle do dojrzewania w ziemi. Trufla zebrana przed osiągnięciem dojrzałości nigdy nie dojrzeje odpowiednio do użytku kulinarnego.
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,3 % |
Pojemność | 200 ml. |