Grecka oliwa z WASABI - Extra Virgin 200ml.
Cena regularna:
56,00 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Grecka oliwa z WASABI - 200 ml. w szklanej butelce
Bardzo dobrze zbilansowana oliwa z oliwek Extra Virgin o świeżym aromacie trawy i smaku Wasabi.
Idealna do maczania chleba, do polania ulubionej sałatki lub jako uzupełnienie zimnych dań. Oliwy Grelia Extra Virgin Olive Oil nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie.
Świeży i czysty smak, z pól oliwnych porastających przepiękną i słoneczną Kretę.
- minimalny termin przydatności do spożycia październik 2025
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3% przyprawiona Wasabi
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
CZY WASABI TO RODZAJ CHRZANU?
Wiele osób myśli, że wasabi jest jak japońska wersja chrzanu, ale w rzeczywistości jest to roślina zielna ( Brassicaceae ), która jest spokrewniona z kapustą, a także musztardą i rzodkiewką. Jednak nazwanie go kapustą japońską nie ma w sobie tego samego wydźwięku.
CZY PRAWDZIWE WASABI JEST DROGIE ?
Wasabi jest trudne w uprawie, co oznacza, że w rzeczywistości na rynku nie ma zbyt wielu roślin wasabi. Podobnie jak każdy produkt, w którym istnieje ograniczona podaż i wysoki popyt, prawdziwe wasabi jest dość drogie w zakupie. Co więcej, Japonia odniosła duży sukces w eksporcie swojej kuchni za granicę, więc w ostatnich latach popyt na rośliny wasabi naprawdę wzrósł. Poza Japonią w 2014 roku kilogram mógł kosztować 160 dolarów, ale rok do roku cena wzrosła nawet o 10%, więc dziś niektóre restauracje są gotowe zapłacić 300 dolarów lub więcej za akcje. Nawet w kraju ceny świeżego wasabi również mogą być dość wysokie.
CZEMU WASABI W SKLEPIE JEST TANIE ?
Ponieważ wasabi rośnie w ograniczonej ilości i jest drogie, prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego w supermarketach można łatwo kupić tubkę wasabi za niską cenę. W takim wasabi zastosowano alternatywne składniki do odtworzenia smaku prawdziwego wasabi, bez użycia rzeczywistego wasabi. Jeśli chcesz zjeść prawdziwe wasabi, musisz zajrzeć do specjalistycznego sklepu.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. W wypadku naszej oliwy z Wasabi w przezroczystej butelce, należy unikać przechowywania w świetle słonecznym (najlepiej przechowywać taką oliwę w szafce). Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,3 % |
Pojemność | 200 ml. |