Greckie Kataifi z miodem orzechami włoskimi 210 g.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Greckie Kataifi z miodem i orzechami 210 g.
Tradycyjne greckie ciasto filo ręcznie robione, z grubo posiekanymi orzechami, polane syropem, świeże i starannie zapakowane w ozdobne pudełko.
Wypróbuj je z lodami lub do swojej ulubionej herbaty czy kawy, aby uzyskać niezapomniane doznania smakowe!
Kataifi lub kadaifi wyrabiane jest ze specjalnego, kruchego ciasta (kataifi), w postaci włóknistej, które wytwarza się z pszenicy i wody - zazwyczaj słodycz zawiera orzechy ( migdałów, orzechów laskowych, pistacji) i miodu, które nadają mu chrupiący i szczególnie słodki smak.
Kataifi to słodycz szczególnie popularny w krajach arabskich, takich jak Liban i Egipt, a zwłaszcza w Palestynie i byłym świecie osmańskim, Grecji i Turcji. Zwykle towarzyszą mu lody i podawany jest głównie z grecką kawą, rzadziej z raki i ouzo.
Czym różni się Baklawa od Kataifi ?
nasi klienci często pytają o różnicę pomiędzy Baklawą a Kataifi, otóż różnica jest niewielka, mianowicie Baklawa jest robiona z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) Kataifi natomiast jest z ciasta filo, podobnie jak baklawa, ale cienko pociętego przypominającego wermiszel (makaron w kształcie cienkich nitek). Pozostały skład jest w zasadzie taki sam.
Greckie Kataifi oczechowe 210 g.
data przydatności do spożycia 02/2026
Składniki:
- ciasto filo (mąka pszenna),
- sól,
- skrobia kukurydziana,
- konserwanty E282, E202
- regulator kwasowości E330
- cukier
- syrop glukozowy
- oleje roślinne (olej z nasion bawełny lub słonecznikowy)
- tłuszcze roślinne (olej palmowy z ziaren palmowych)
- aromat
- barwnik B-karoten
- orzechy włoskie,
- bułka tarta
- cynamon,
- goździki,
- wanilina,
Zawiera gluten
Produkt może zawierać śladowe ilości jaj, orzechów, sezamu i mleka
Należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od promieni słonecznych.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu