Hiszpańska oliwa - Organic Master Miller E.V. 0,5 L.
Opis
Doskonała oliwa ORGANICZNA z linii Master Miller powstała z oliwek z pierwszego tłoczenia, jest idealna do wszystkich Twoich potrzeb kulinarnych. Użyj do gotowania lub na surowo np. do sałatek, chleba. Oliwa która zdobyła wiele nagród w bardzo charakterystycznej butelce która jest chlubą firmy Garcia De La Cruz.
Skosztuj jednych z najlepszych ekologicznych oliw z oliwek, jakie wyprodukowała Hiszpania. Bogata w polifenole oliwa wytwarzana jest z młodych oliwek. Butelka jest repliką butelki z 1872 która chroni oliwę przed światłem i ciepłem, co pozwala zachować jej smak. Butelka jest wyposażona w dziobek ułatwiający nalewanie.
WIĘCEJ NIŻ ORGANICZNA - ta hiszpańska ekologiczna oliwa posiada certyfikat ekologiczny, ale to nie wszystko. Oliwa z linii Master Miller jest to oliwa extra virgin tłoczona na zimno z oliwek jednego pochodzenia, uprawianych na rodzinnej farmie od pięciu pokoleń w La Mancha w Hiszpanii. Nasze gaje oliwne są uznawane przez Hiszpanię za narodowy rezerwat ptaków, a pestki oliwek wykorzystujemy ponownie jako paliwo do ogrzewania naszej siedziby.
CZYSTA - Problem z niektórymi oliwami z oliwek polega na tym, że są one tworzone z kombinacji oliwy i innych olejów (olejów roślinnych lub z nasion) lub rozcieńczane wodą. Ta oliwa jest Extra Virgin co oznacza że zawiera jedynie sok z oliwek a kwasowość nie przekracza 0,8 %! Nasze oliwki są tłoczone na zimno, co oznacza, że otrzymujesz całą zdrową dobroć najczystszej, najlepszej jakości oliwy z oliwek.
Garcia de la Cruz - Organic Extra Virgin z linii Master Miller 500 ml.
- minimalny termin przydatności do spożycia czerwiec 2024
- produkowana w Hiszpanii w prowincji Toledo
- bardzo niska kwasowość > 0,5 %
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu
Pięć pokoleń rodziny Garcia sadzi i pielęgnuje swoje drzewa oliwne od niepamiętnych czasów, a od 1872 roku poświęca się dbaniu o jakość otrzymywanej z nich oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. García de la Cruz ma swoje gaje oliwne położone u podnóża Montes de Toledo. Ta osobliwa lokalizacja zapewnia szczególnie optymalne warunki klimatyczne, które w połączeniu z właściwościami gleby pozwalają na uzyskanie oliwy doskonałej jakości. Cornicabra, Picual, Arbequina i Hojiblanca to najbardziej reprezentatywne odmiany firmowych gajów oliwnych. Rolnictwo ekologiczne stanowi większość produkcji. Oliwki dojrzewają w powietrzu wolnym od pestycydów i herbicydów. Ponadto Garcia de la Cruz zobowiązuje się do minimalnej uprawy, która pozwala na zachowanie flory i fauny gleby.
Stosowane są najbardziej zaawansowane techniki uprawy, takie jak fertygacja i monitorowane nawadnianie kroplowe. Wszystkie gaje oliwne są otoczone kompleksową opieką przez cały rok. Doświadczony zespół terenowy wykonuje niezbędne zadania dla doskonałej pielęgnacji drzewka oliwnego: odpowiedzialne przycinanie dostosowane do potrzeb każdego drzewa po zbiorze; minimalna uprawa gleby; wiosną zwraca się szczególną uwagę na szkodniki, zapobiegając im produktami ekologicznymi, które dostarczają dobroczynnych substancji do dojrzewania. W sierpniu eliminowane są pędy rosnące u stóp drzewa oliwnego, które utrudniają wzrost, osłabiając dolistną część drzewa. Następnie prowadzi się ciągłe monitorowanie gajów oliwnych w celu obserwacji ewolucji owoców,
Obecnie García de la Cruz jest obecna na 5 kontynentach, docierając do ponad 40 krajów. Firma posiada najważniejsze certyfikaty na poziomie międzynarodowym (IFS, BRC , JASS), które gwarantują jakość oliwy w świecie żywności.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,5 % |
Pojemność | 500 ml. |