Otrzymaj 7% rabatu z kodem: ALEORA2024  
  Otrzymaj 7% rabatu z kodem: ALEORA2024  
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Zigante Tartufi d.o.o.

Istryjskie pesto z letnimi Truflami 130 g.

Sos pesto z Istrii z suszonymi pomidorami, migdałami i truflami letnimi - niepowtarzalny smak, intensywny zapach i smak trufli.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 35,00 zł
szt.
Dostępność:
Na wyczerpaniu
Czas wysyłki: 10 dni

Kod produktu: 0166

Cechy produktu

z Truflami

Kraj pochodzenia Chorwacja - Istria
Waga netto 130 g.
Opakowanie Szklane

Opis

Sos pesto z Istrii z suszonymi pomidorami, migdałami i truflami letnimi 130 g.

To wykwintna mieszanka, która oddaje istotę bogatego dziedzictwa kulinarnego Istrii. Ten wykwintny sos łączy głębokie, pikantne smaki suszonych na słońcu pomidorów z orzechowym bogactwem migdałów i ziemistymi, aromatycznymi nutami letnich trufli.

Idealny do wzbogacania dań z makaronem, bruschett lub jako wyrafinowana pasta, to pesto oferuje luksusowy akcent w tradycyjnych smakach, dzięki czemu jest wszechstronnym dodatkiem do każdej kuchni dla smakoszy.

Poczuj smak najlepszych dań z Istrii z każdym słoikiem.

 

data przydatności do spożycia 04/2027

WARTOŚCI ODŻYWCZE na 100 g.

  • wartość energetyczna 1390 kj/336 kcal,
  • tłuszcze 30,6 g w tym;
  • nasycone kwasy tłuszczowe 4,3 g,
  • węglowodany 12,0 g.
  • cukry 9,2 g.
  • białka 13,2 g
  • sól 1,40 g

SKŁADNIKI:

  • Suszone pomidory, olej słonecznikowy, ocet winny, sól, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy 29%,
  • oliwa z oliwek extra vergine 27%,
  • przecier pomidorowy 20%,
  • woda,
  • koncentrat pomidorowy 9%,
  • czarne trufle letnie (Tuber Aestivum Vitt.) 2%,
  • migdały 2%,
  • cukier, pietruszka, bazylia, skrobia modyfikowana, jodowana sól morska, aromat, czosnek, pieprz.

 

Należy przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temperaturze od +2°C do +8°C.  

 

CZYM SĄ TRUFLE?...

Trufle to rodzaj jadalnego grzyba  , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.
Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.

POLOWANIE NA TRUFLE

Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina  rzeki Mirna na  Istrii .

Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.

Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie  myte ,  sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.

GRZYBY DLA SMAKOSZY

Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.


Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu