Mylopotamos 0,3% Grecka oliwa Extra Virgin 0,5 L.

Dostępność: Oczekiwana dostawa
Cena: 49,00 zł 49.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

To wyjątkowa oliwa zbierana ręcznie w rejonie Mylopotamos. Charakteryzuje się harmonijnym smakiem kardamonu i łagodnych oliwek, jest lekko ziołowo-korzenna, przyjemna i delikatna.

Doskonale nadaje się do ryb, makaronów, mięs i sałatek, idealny dodatek do różnych sosów (winegret, sos lub marynata) i chleba.

Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,3%

  • minimalny termin przydatności do spożycia lipiec 2025
  • produkowana w Grecji na Krecie w okolicach Rethymno
  • bardzo niska kwasowość tylko 0,3%
  • najlepiej spożywać bez podgrzewania
  • tłoczona na zimno
  • nie ma potrzeby przelewania oliwy do butelki

Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.

Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.

  • Jak przechowywać oliwę z oliwek

    Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza

    Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.

    Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo

    Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.

Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.

Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Grecja
Opakowanie Puszka
Kwasowość 0,3 %
Pojemność 500 ml.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl