OLIWKI KALAMATA czarne - Greckie 250 g.
Opis
Greckie oliwki czarne Kalamata z pestkami
- Data przydatności do spożycia: marzec 2024
- Skład: Oliwki Kalamata, oliwa extra virgin, woda, sól, ocet winny, regulator kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy
Wartość odżywcza w 100 g.
- wartość energetyczna: 788kJ/188kcal
- tłuszcze 18,4g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 2,5g ; jednonienasycone 14,9g ; wielonienasycone 0,9g
- węglowodany 0,2g w tym cukry 0,0g
- białka 1,5
- błonnik 4,0g
- sól 3,4g
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w temp. poniżej 25 C, po otwarciu przechowywać w lodówce lub w naczyniu z oliwą.
Kreta jest kolebką uprawy oliwek, której historia rozpoczęła się od czasów starożytnych cywilizacji minojskiej. Gdziekolwiek się spojrzy na Krecie, można zobaczyć drzewo oliwne. Jest ich wiele, ale nie wszystkie są takie same. Na Krecie istnieją trzy ugruntowane odmiany oliwek. Każda odmiana różni się smakiem, kaloriami i wartościami odżywczymi. Różnice w składnikach odżywczych dotyczą głównie ilości i działania antyoksydacyjnego. Badania wykazały, że oliwki kreteńskie zawierają więcej rodzajów przeciwutleniaczy, zwłaszcza 19 rodzajów polifenoli.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu