OLIWKI THROUBOLIA - suszone w soli morskiej - 500 g.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Greckie oliwki Throubolia (Chontrolia) suszone w soli morskiej na słońcu.
Throubolia to wyjątkowa odmiana, która rośnie głównie na wyspach: Thasos, Kreta, Samos itp. Te oliwki są pozostawione na drzewach aż stają się bardzo dojrzałe, następnie po zerwaniu są wkładane do soli morskiej aby jak najbardziej odsączyć z nich wilgoć. W efekcie tych działań otrzymujemy oliwki o wyjątkowym aromacie i słonym smaku. Nasze oliwki zbierane są w rejonie Messara w południowej Krecie.
- Data przydatności do spożycia : 04/2026
- Skład: oliwki odmiany Throubolia z pestkami, oliwa Extra Virgin, sól.
Wartość odżywcza w 100 g.
- wartość energetyczna: 1457kJ/348kcal
- tłuszcze 34,0g
- kwasy tłuszczowe: jednonienasycone 22g
- węglowodany 3 g.
- białka 1,9 g.
- błonnik 11,1 g.
- sól 4 g.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w temp. poniżej 25 C, po otwarciu przechowywać w lodówce lub w naczyniu z oliwą.
Chondrolia lub Troumbolia
W sumie istnieje 75 różnych rodzajów oliwek. Jednak na Krecie wyróżniamy trzy różne typy; oliwka Koroneiki, oliwka Throumpolia-chontrolia i oliwka Tsounati. Troumbolia uprawiana jest ekstensywnie w Grecji do produkcji oliwy z oliwek i oliwek stołowych. Drzewo osiąga wysokość 5-10 metrów, a zawartość owoców w oliwie sięga 28%. Owoc Chondrolii w fazie dojrzałości na drzewie traci część wilgoci i oleuropeiny, substancji odpowiedzialnej za gorzki smak oliwek. Odmiana wymaga wilgoci i składników odżywczych, a w okresach suchych nie owocuje.
Kreta jest kolebką uprawy oliwek, której historia rozpoczęła się od czasów starożytnych cywilizacji minojskiej. Gdziekolwiek się spojrzy na Krecie, można zobaczyć drzewo oliwne. Jest ich wiele, ale nie wszystkie są takie same. Na Krecie istnieją trzy ugruntowane odmiany oliwek. Każda odmiana różni się smakiem, kaloriami i wartościami odżywczymi. Różnice w składnikach odżywczych dotyczą głównie ilości i działania antyoksydacyjnego. Badania wykazały, że oliwki kreteńskie zawierają więcej rodzajów przeciwutleniaczy, zwłaszcza 19 rodzajów polifenoli.
Ciekawostka
Zbiory oliwek rozpoczynają się zwykle od połowy do końca października i mogą trwać do nowego roku. Duża część zbiorów jest nadal wykonywana ręcznie i opiera się na sieciach umieszczanych na ziemi, aby złapać owoce, które zostały zerwane, zgrabione, strząśnięte lub zerwane z drzew. Aby wspomóc zbiór ręczny, można użyć urządzeń takich jak pneumatyczne grabie i mini wstrząsarki.
Po zakwitnięciu drzew oliwnych zaczynają się rozwijać owoce. Początkowo oliwki są zielone i twarde. Stopniowo w miarę dojrzewania zmieniają kolor na żółto-zielony, a następnie na czerwono-fioletowy i wreszcie na czarny. Tym zmianom w wyglądzie odpowiadają zmiany chemiczne w samym owocu. Niedojrzałe oliwki mają wysoki poziom chlorofilu, który nadaje im zielony kolor. Podczas dojrzewania poziom chlorofilu spada i wzrasta ilość karotenoidu (barwnika powodującego ciemnienie owocu).
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Waga netto | 500 g. |
Opakowanie | Opakowanie próżniowe |