GRATIS
 
przy zakupach powyżej 100 zł MYDŁO OLIWKOWE a powyżej 400 zł 0,5 L OLIWY

OLIWKI ZIELONE - Greckie 250 g.

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,90 zł

Cena regularna:

14.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Greckie oliwki zielone z pestkami

  • Data przydatności do spożycia : kwiecień 2026
  • Skład: zielone oliwki z pestkami, oliwa extra virgin, woda, sól, ocet winny, regulator kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy

Wartość odżywcza w 100 g.

  • wartość energetyczna: 644kJ/154kcal
  • tłuszcze 16,0g
  • kwasy tłuszczowe: nasycone 2,1g ; jednonienasycone 12,8g ; wielonienasycone 0,8g
  • węglowodany 1,1g  w tym cukry 0,0g
  • białka 1,49
  • błonnik 3,2g
  • sól 2,8g

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu  w temp. poniżej 25 C, po otwarciu przechowywać w lodówce lub w naczyniu z oliwą.

Kreta jest kolebką uprawy oliwek, której historia rozpoczęła się od czasów starożytnych cywilizacji minojskiej. Gdziekolwiek  się spojrzy na Krecie, można zobaczyć drzewo oliwne. Jest ich wiele, ale nie wszystkie są takie same. Na Krecie istnieją trzy ugruntowane odmiany oliwek. Każda odmiana różni się smakiem, kaloriami i wartościami odżywczymi. Różnice w składnikach odżywczych dotyczą głównie ilości i działania antyoksydacyjnego. Badania wykazały, że oliwki kreteńskie zawierają więcej rodzajów przeciwutleniaczy, zwłaszcza 19 rodzajów polifenoli.

Ciekawostka

Zbiory oliwek rozpoczynają się zwykle od połowy do końca października i mogą trwać do nowego roku. Duża część zbiorów jest nadal wykonywana ręcznie i opiera się na sieciach umieszczanych na ziemi, aby złapać owoce, które zostały zerwane, zgrabione, strząśnięte lub zerwane z drzew. Aby wspomóc zbiór ręczny, można użyć urządzeń takich jak pneumatyczne grabie i miniwtrząsarki.

Po zakwitnięciu drzew oliwnych zaczynają się rozwijać owoce. Początkowo oliwki są zielone i twarde. Stopniowo w miarę dojrzewania zmieniają kolor na żółto-zielony, a następnie na czerwono-fioletowy i wreszcie na czarny. Tym zmianom w wyglądzie odpowiadają zmiany chemiczne w samym owocu. Niedojrzałe oliwki mają wysoki poziom chlorofilu, który nadaje im zielony kolor. Podczas dojrzewania poziom chlorofilu spada i wzrasta ilość karotenoidu (barwnika powodującego ciemnienie owocu).

Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Grecja
Waga netto 250 g.
Opakowanie Opakowanie próżniowe

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl