OLIWKI KORONEIKI - Greckie 220 g.

Dostępność: Oczekiwana dostawa
Cena: 16,50 zł 16.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Greckie oliwki KORONEIKI niedrylowane

  • Data przydatności do spożycia : kwiecień 2025
  • Skład: oliwki odmiany Koroneiki z pestkami, oliwa, woda, sól.

Wartość odżywcza w 100 g.

  • wartość energetyczna: 1600kJ/389kcal
  • tłuszcze 41,0g
  • kwasy tłuszczowe: nasycone 7g ; jednonienasycone 30g
  • węglowodany 0,3g  w tym cukry 0,3g
  • białka 1,9
  • błonnik 5,7g
  • sól 5,2g

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu  w temp. poniżej 25 C, po otwarciu przechowywać w lodówce lub w naczyniu z oliwą.

Koroneiki lub Psilolia

Jest to najbardziej znana odmiana doskonałej produkcji oliwy z oliwek, zajmująca 60% greckiej produkcji. Ma małe owoce i dojrzewa od października do grudnia. Jest to odmiana bardzo plenna, odporna na suche i gorące warunki, a zawartość oliwy z oliwek wynosi 27%. Drzewo wymaga niewielkiej pielęgnacji i może wytrzymać niskie temperatury.

Kreta jest kolebką uprawy oliwek, której historia rozpoczęła się od czasów starożytnych cywilizacji minojskiej. Gdziekolwiek  się spojrzy na Krecie, można zobaczyć drzewo oliwne. Jest ich wiele, ale nie wszystkie są takie same. Na Krecie istnieją trzy ugruntowane odmiany oliwek. Każda odmiana różni się smakiem, kaloriami i wartościami odżywczymi. Różnice w składnikach odżywczych dotyczą głównie ilości i działania antyoksydacyjnego. Badania wykazały, że oliwki kreteńskie zawierają więcej rodzajów przeciwutleniaczy, zwłaszcza 19 rodzajów polifenoli.

Ciekawostka

Zbiory oliwek rozpoczynają się zwykle od połowy do końca października i mogą trwać do nowego roku. Duża część zbiorów jest nadal wykonywana ręcznie i opiera się na sieciach umieszczanych na ziemi, aby złapać owoce, które zostały zerwane, zgrabione, strząśnięte lub zerwane z drzew. Aby wspomóc zbiór ręczny, można użyć urządzeń takich jak pneumatyczne grabie i miniwtrząsarki.

Po zakwitnięciu drzew oliwnych zaczynają się rozwijać owoce. Początkowo oliwki są zielone i twarde. Stopniowo w miarę dojrzewania zmieniają kolor na żółto-zielony, a następnie na czerwono-fioletowy i wreszcie na czarny. Tym zmianom w wyglądzie odpowiadają zmiany chemiczne w samym owocu. Niedojrzałe oliwki mają wysoki poziom chlorofilu, który nadaje im zielony kolor. Podczas dojrzewania poziom chlorofilu spada i wzrasta ilość karotenoidu (barwnika powodującego ciemnienie owocu).

Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Grecja
Waga netto 220 g.
Opakowanie Opakowanie próżniowe

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl