Oliwki Throubolia suszone w soli morskiej - 500 g. - Greckie

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 23,00 zł 23.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Greckie oliwki Throubolia (Chontrolia) suszone w soli morskiej na słońcu.

Throubolia to wyjątkowa odmiana, która rośnie głównie na wyspach: Thasos, Kreta, Samos itp. Te oliwki są pozostawione na drzewach aż stają się bardzo dojrzałe, następnie po zerwaniu są wkładane do soli morskiej aby jak najbardziej odsączyć z nich wilgoć. W efekcie tych działań otrzymujemy oliwki o wyjątkowym aromacie i słonym smaku. Nasze oliwki zbierane są w rejonie Messara w południowej Krecie.

  • Data przydatności do spożycia : luty 2023 
  • Skład: oliwki odmiany Throubolia z pestkami, oliwa Extra Virgin, sól.

Wartość odżywcza w 100 g.

  • wartość energetyczna: 1457kJ/348kcal
  • tłuszcze 34,0g
  • kwasy tłuszczowe: jednonienasycone 22g
  • węglowodany 3 g.
  • białka 1,9 g.
  • błonnik 11,1 g.
  • sól 4 g.

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu  w temp. poniżej 25 C, po otwarciu przechowywać w lodówce lub w naczyniu z oliwą.

Chondrolia lub Troumbolia

W sumie istnieje 75 różnych rodzajów oliwek. Jednak na Krecie wyróżniamy trzy różne typy; oliwka Koroneiki, oliwka Throumpolia-chontrolia i oliwka Tsounati. Troumbolia uprawiana jest ekstensywnie w Grecji do produkcji oliwy z oliwek i oliwek stołowych. Drzewo osiąga wysokość 5-10 metrów, a zawartość owoców w oliwie sięga 28%. Owoc Chondrolii w fazie dojrzałości na drzewie traci część wilgoci i oleuropeiny, substancji odpowiedzialnej za gorzki smak oliwek. Odmiana wymaga wilgoci i składników odżywczych, a w okresach suchych nie owocuje.

Kreta jest kolebką uprawy oliwek, której historia rozpoczęła się od czasów starożytnych cywilizacji minojskiej. Gdziekolwiek  się spojrzy na Krecie, można zobaczyć drzewo oliwne. Jest ich wiele, ale nie wszystkie są takie same. Na Krecie istnieją trzy ugruntowane odmiany oliwek. Każda odmiana różni się smakiem, kaloriami i wartościami odżywczymi. Różnice w składnikach odżywczych dotyczą głównie ilości i działania antyoksydacyjnego. Badania wykazały, że oliwki kreteńskie zawierają więcej rodzajów przeciwutleniaczy, zwłaszcza 19 rodzajów polifenoli.

Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Grecja
Waga netto 500 g.
Opakowanie Opakowanie próżniowe

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl