Physis - Grecka oliwa SITIA 0,2% 0,5 L.
Opis
Ta oliwa jest wytwarzana z oliwek porastających rejon Greckiej Krety SITIA, w naszej ofercie jest również oliwa Physis of Crete 0,2% w czarnej puszce która rożni się tym że oliwki do jej wytworzenia pochodzą z regionu gór LASITI.
Physis of Crete SITIA 0.2% to doskonała oliwa z oliwek extra virgin o bardzo niskiej kwasowości i owocowym aromacie, wytwarzana bezpośrednio z oliwek odmiany „koroneiki” wyłącznie w procesach mechanicznych!
Jest zalecana przy przestrzeganiu diety śródziemnomorskiej.
Idealna do sałatek i do gotowania.
Świeży i czysty smak, z pól oliwnych porastających przepiękną i słoneczną Kretę.
Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Nasza oliwa z oliwek produkowana jest przez rodzinę Asmarianakis od 25 lat. Ta firma zajmuje się standaryzacją oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Ich zakład jest udostępniony dla publiczności w odpowiedzi na zainteresowanie współczesnej turystyki, produkcją i degustacją oliwy z oliwek.
Physis of Crete to firma rodzinna, zajmująca się produkcją i przygotowywaniem domowej roboty oliwy z oliwek o wyjątkowej jakości, takiej jaką można znaleźć w każdym kreteńskim domu. Oliwa z oliwek extra virgin najwyższej kategorii, tapenady z czarnych i zielonych oliwek oliwki oraz przyprawy to najlepsze naturalne produkty, jakie może nam zaoferować kreteńska kraina.
Gaje oliwne są w regionie SITIA na greckiej wyspie Kreta
Co roku od końca listopada do lutego plony są zbierane szacunkiem i troską.
- minimalny termin przydatności do spożycia 10/2026
- produkowana na Krecie z oliwek porastających region Sitia
- bardzo niska kwasowość max. 0,29%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- pozyskana za pomocą zimnej extrakcji
- 100% oliwa kreteńska z odmiany oliwek "Koroneiki".
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Puszka |
Kwasowość | 0,2 % |
Pojemność | 500 ml. |