SITIA 0,3% Grecka oliwa Extra Virgin 1 L.

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 87,00 zł 87.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Jest to wyjątkowa oliwa o dyskretnym aromacie trawy i dzikich ziół oraz dobrze zbalansowanym pieprznym smakiem na finiszu, ta oliwa świetnie się sprawdza we wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych potrawach, fenomenalnie wzbogaca sałatki, wzmacnia ich smak, jest idealna do chleba, warzyw, makaronów, ryb i mięsa.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość. Zabieg odbywa się pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,3%

  • minimalny termin przydatności do spożycia lipiec 2025
  • produkowana na Krecie w okolicach Rethymno
  • bardzo niska kwasowość tylko 0,3%
  • najlepiej spożywać bez podgrzewania
  • tłoczona na zimno
  • nie ma potrzeby przelewania oliwy do butelki

Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.

Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.

  • Jak przechowywać oliwę z oliwek

    Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza

    Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.

    Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo

    Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.

Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.

Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Grecja
Opakowanie Puszka
Kwasowość 0,3 %
Pojemność 1 litr

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl