SITIA 0,2% Grecka oliwa Premium 0,75 L. but.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Sitia jest to wyjątkowa oliwa z oliwek Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości, produkt idealny do wszystkich potrzeb kulinarnych.
Ta oliwa ma mocną owocową nutę i wyraźny świeży aromat.
Oliwa Sitia marki Grelia jest produkowana z oliwek z gajów oliwnych w okolicy Heraklionu. Sitia zawdzięcza swoją doskonałość charakterystycznemu ukształtowaniu terenu, składowi gleby i ciepłemu, suchemu klimatowi.
Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Oliwa z oliwek Extra Virgin wytwarzana jest poprzez zmiażdżenie oliwek i ekstrakcję ich soku. Jest to jedyny olej do smażenia, który jest wytwarzany bez użycia chemii i rafinacji przemysłowej. To po prostu sok ze świeżych, zdrowych oliwek.
Sitia 0.2% to wyjątkowa oliwa tłoczona na zimno, którą najlepiej używać ją na surowo np. do sałatek czy maczania chleba, do polania ulubionego dania lub jako uzupełnienie zimnych dań.
Oliwy Grelia Extra Virgin Olive Oil nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,2%
- minimalny termin przydatności do spożycia 10/2025
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość max. 0,2%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- pozyskana za pomocą zimnej ekstrakcji
- 100% oliwa kreteńska z odmiany oliwek "Koroneiki".
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,2 % |
Pojemność | 750 ml. |