TRUFLE białe mielone z Chorwacji 50 g.
Opis
Białe TRUFLE 50 g. mielone
- Fantastyczne mielone białe trufle
- W słoiku jest aż 65% trufli
- Puree z trufli idealne do wzbogacenia makaronu, risotto lub frittaty. Przygotowuje się ją poprzez zmieszanie mielonych trufli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Spośród przypraw dodaje się tylko sól, aby maksymalnie podkreślić niepowtarzalny aromat trufli. Prawdziwi smakosze na pewno z łatwością znajdą zastosowanie w innych kombinacjach dla tych niesamowitych grzybów.
- Niezależnie od tego, w jaki sposób użyjesz tych trufli nadadzą one każdemu daniu nieznany poziom smaku i delikatności.
data przydatności do spożycia 04/2026
SKŁADNIKI:
- biała trufla (Tuber borchi) 65 %
- oliwa extra virgin
- sól
- aromat
- pieprz
Należy przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej.
Po otwarciu przechowywać w lodówce w temperaturze od +2°C do +8°C i zużyć w ciągu 7 dni.
CZYM SĄ TRUFLE?...
Trufle to rodzaj jadalnego grzyba , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.
Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.
POLOWANIE NA TRUFLE
Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina rzeki Mirna na Istrii .
Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.
Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie myte , sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.
GRZYBY DLA SMAKOSZY
Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.
Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Chorwacja - Istria |
Waga netto | 50 g. |
Opakowanie | Szklane |