Tapenada - Grecka pasta z zielonych oliwek 100 g.
Opis
Pasta z zielonych oliwek - "Tapenada"
Pasta z oliwek zwana Tapenada jest doskonałą, zdrową oraz prostą przekąską. Może być podawana na grzance jako tapas do wina lub po prostu jako dodatek do makaronu, ryby lub innych dań w zależności od upodobań kulinarnych.
Skład pasty Grelia z zielonych oliwek
- Data przydatności do spożycia : 07/2026
- Skład: Oliwki ciemne, oliwa Extra Virgin, tymianek, czosnek, regulator kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy
-
Wartość odżywcza w 100 g.
- wartość energetyczna: 710kJ/172 kcal.
- tłuszcze 17,4 g.
- kwasy tłuszczowe: nasycone 5,7 g.
- węglowodany <1 g. w tym cukry 0,0 g.
- białka 1,2 g.
- sól 4,0 g.
Po otwarciu należy przechowywać pastę w lodówce i trzeba ją spożyć w ciągu 25 dni.
Tapenada wzmacnia serce oraz chroni przed nowotworami,
Podobnie jak oliwa z oliwek, pasta z oliwek jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę układu krwionośnego a także chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Ponadto Tapenada obniża poziom złego cholesterolu we krwi dzięki czemu zapobiega miażdżycy czy zawałowi serca. Dodatkowo co zostało wielokrotnie udowodnione Tapenada której głównym składnikiem jest Oliwa z oliwek i oliwki zawiera zdrowe polifenole i jest bogata w przeciwutleniacze które chronią przed działaniem wolnych rodników oraz przed rozwojem nowotworów.
Nasze Greckie pasty są nie tylko bardzo zdrowe ale również smaczne i doskonałej jakości.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwek, oliwy i innych pyszności znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Waga netto | 100 g. |
Opakowanie | Szklane |