Zestaw Linguine z truflami + Tartufata 330 g.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Zestaw Linguine z truflami + Tartufata 330 g.
TARTUFATA
- Fantastyczny sos z grzybów oliwek z czarną letnią truflą, bardzo wydajny i aromatyczny,
- W paście jest aż 4% trufli (letnich czarnych Tuber Aestivum Vitt.)
- niepowtarzalny smak, doskonały do przygotowywania razem z załączonym makaronem Linguine.
- Tartufata świetnie nadaję się do robienia aromatycznych sosów i past, można ją dodać np do świeżo upieczonego omleta. Niezależnie od tego, w jaki sposób użyjesz naszego sosu (nie koniecznie z załączonym makaronem), trufle nadadzą każdemu daniu nieznany poziom smaku i delikatności.
LINGUINE
- Fantastyczny suchy makaron z pszenicy durum z aromatycznymi truflami.
- W makaronie jest aż 0,2 % liofilizowanych Trufli co odpowiada 1% świeżych trufli
- niepowtarzalny smak, doskonały do przygotowywania razem z załączoną Tartufatą z letniej trufli.
Propozycja przygotowania dania dla 2 osób;
- 160 g. Linguine z truflami
- 80 g. Tartufaty
- 200 g. Śmietanki kremowej
- 60 g. Startego sera
- 40 g. masła
- Odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozpuść masło na patelni pokrytej teflonem na małym ogniu, dodaj śmietanę, tartufatę i starty ser następnie wymieszaj. Doprowadź wszystko do wrzenia ale uważaj żeby na zagotować. Jednocześnie zagotuj osoloną wodę w osobnym garnku i ugotuj przez 4 minuty makaron. Następnie odcedź go i wymieszkaj z sosem, dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO
data przydatności do spożycia 05/2027
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 100 g.
Linguine
- wartość energetyczna 1556 kj/367 kcal,
- tłuszcze 1,6 g w tym;
- nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g,
- węglowodany 75,0 g.
- cukry 3,9 g.
- białka 13,0 g
- sól 0,0 g
Tartufata
- wartość energetyczna 774 kj/188kcal,
- tłuszcze 19,0 g w tym;
- nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g,
- węglowodany 2,5 g.
- cukry 0,2 g.
- białka 1,7 g
- sól 1,6 g
SKŁADNIKI:
Linguine
- Semolina z przenicy durum
- liofilizowane letnie trufle (Tuber Aestivum Vitt). 0,1%
- liofilizowane trufle bianchetti (Tuber Borchii Vitt). 0,1%
- woda
- aromat
- może zawierać śladowe ilości jaj, ryb, skorupiaków, orzechów, soli i musztardy
- Pieczarki 55%
- czarne oliwki 17%
- olej słonecznikowy
- oliwa z oliwek extra virgine
- letnie trufle (Tuber Aestivum Vitt). 4 %
- kapary
- sól morska jodowana
- aromat
- pietruszka
- czosnek
Należy przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej.
Po otwarciu Tartufatę przechowywać w lodówce w temperaturze od +2°C do +8°C i zużyć w ciągu 7 dni.
CZYM SĄ TRUFLE?...
Trufle to rodzaj jadalnego grzyba , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.
Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.
POLOWANIE NA TRUFLE
Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina rzeki Mirna na Istrii .
Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.
Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie myte , sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.
GRZYBY DLA SMAKOSZY
Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.
Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu