Grecka oliwa z wysoką zawartością POLIFENOLI 0,5 L. NIEFILTROWANA
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
To doskonała oliwa z oliwek Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości, idealna do wszystkich Państwa potrzeb kulinarnych a przy okazji doskonała dla zdrowia.
Oliwa o wyższej zawartości POLIFENOLI
Zgodnie z normą EU-432/2012 polifenole oliwy z oliwek przyczyniają się do ochrony lipidów krwi przed stresem oksydacyjnym.
Symbol HIGH PHENOLIC może być stosowany wyłącznie w przypadku oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która zawiera co najmniej 5 mg hydroksytyrozolu i jego pochodnych na 20 g oliwy z oliwek.
20 g. oliwy odpowiada sugerowanej dziennej porcji, która powinna być spożyta każdego dnia. Są to około 3 łyżki stołowe.
Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego w swojej codziennej diecie, Grelia "High Phenolic" jest doskonałym wyborem, jest to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia spełniająca wysokie normy, które umożliwiają stosowanie znaku zdrowotnego zatwierdzonego przez UE.
Oliwa ma doskonały korzenno-owocowy smak i silny gorzki posmak, charakterystyczny dla wczesnych zbiorów owoców oliwek.
Jak mówią GRECY powtarzając po Homerze Oliwa jest to płynne złoto, a drzewa oliwne są darem od bogów Olimpu
- minimalny termin przydatności do spożycia 06/2026
- oliwa niefiltrowana
- produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
- bardzo niska kwasowość
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- pozyskana za pomocą zimnej extrakcji
- 100% oliwa kreteńska
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Więcej informacji i ciekawostek na temat oliwy z oliwek znajduje się na naszym Blogu
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Grecja |
Opakowanie | Szklane |
Kwasowość | 0,2 % |
Pojemność | 500 ml. |