Nasz sklep jest wyłącznym dystrybutorem pochodzącej z Krety firmy K.zacharakis & Co Ltd. Długie okresy nasłonecznienia sięgające nawet 300 dni w roku, ograniczone opady deszczu i wilgoć oraz zasolenie morza składają się na wyjątkowo uzdolniony klimat, który w połączeniu z najlepszą odmianą drzew oliwnych, jaką jest Koroneiki, powoduje że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma na Krecie szczególny smak i właściwości.
53,01 zł
Cena regularna:
57,00 zł
55,10 zł
Cena regularna:
58,00 zł
320,85 zł
Cena regularna:
345,00 zł
96,50 zł
53,20 zł
Cena regularna:
56,00 zł
Historia oliwy z oliwek to jedna z ciekawszych opowieści dotyczących zdrowego odżywania. Dieta śródziemnomorska ze względu na swoje walory prozdrowotne została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Podstawą w tej kuchni jest wykorzystywana do wielu dań z tego regionu świata najlepszej jakości oliwa z oliwek. Świetnie komponuje się z rybami, pieczywem, owocami morza oraz jest doskonałym dodatkiem do świeżych sałat. Uważana na całym świece za zdrowy dodatek do potraw charakteryzujący się smakiem goryczy lecz też pikantności w połączeniu z wybornym oliwkowym smakiem.
Oliwa Grecka jest to nośnik wielu witamin oraz kwasu oleinowego. Znajdują się w niej takie witaminy jak A,E,D oraz dobroczynne polifenole. Te ostatnie są silnym przeciwutleniaczem, który wyłapuje wolne rodnik oraz hamuje ich powstawanie. Pomaga ona zmniejszyć odsetek zachorowań na miażdżycę, owrzodzenie żołądka, kamicę żółciową. Reguluje poziom cukru we krwi oraz ma wpływ na jego redukcję we krwi. Oliwa Grecka to produkt, który pomaga zachować dobre samopoczucie na co dzień oraz przyczynia się do długowieczności. Zawiera oleokantal, który według naukowców powinien być wykorzystywany do walki z chorobą Alzheimera. Z wielu badań wynika, że ludzie mający na co dzień styczność z dietą śródziemnomorską rzadziej zapadają na tą chorobę.
Oliwa Extra Virgin to 100 procent soku wyciśniętego z owocu drzewa oliwnego. Smak oliwy często uzależniony jest od regionu jej pochodzenia. Ma niską kwasowość oraz może być filtrowana by pobyć się widocznego osadu. Jest ona najczęściej widywana na półkach sklepowych w naszym kraju. Przechowywać należy ją w temperaturze ok 18°C. Oliwę z oliwek można przechowywać w niższych temperaturach takich jak w lodówkach domowych. Nie ma to wpływu na jej walory. Przechowywana w niższych temperaturach gęstnieje co może być dobrym dowodem na oryginalność produktu. Nie zaleca się przetrzymywania jej w wysokich temperaturach, ponieważ wtedy dochodzi do zjełczenia. Kolor produktu może wahać się od żółtego po ciemnozielony w zależności od sposobu pozyskania oraz regionu pochodzenia owoców.
Oliwa z oliwek to jeden z najczęściej podrabianych produktów w Europie, dlatego też należy wybierać produkty najwyższej jakości o znanym pochodzeniu. Nasz sklep internetowy jest wyłącznym dystrybutorem pochodzącej z Krety firmy K.Zacharakis Co Ltd. Drzewa oliwne Koroneiki, z których pobierane są owoce to jedna z najlepszych odmian. Oliwa ta dzięki wilgotnemu klimatowi oraz sąsiadowaniem z zasolonym morzem nabiera szczególnego smaku.