Otrzymaj 7% rabatu z kodem: ALEORA2024  
  Otrzymaj 7% rabatu z kodem: ALEORA2024  
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Zigante Tartufi d.o.o.

TRUFLE letnie czarne siekane z Chorwacji 40 g. (Carpaccio)

Trufle letnie czarne siekane - niepowtarzalny smak trufli doda każdej potrawie wyjątkowości i smaku opakowanie zawiera aż 50% grzybów.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 75,00 zł
szt.
Dostępność:
Dostępny
Czas wysyłki: 10 dni

Kod produktu: 0163

Opis

Czarne letnie TRUFLE 40 g. posiekane (Carpaccio)

- Fantastyczna siekana czarna letnia trufla

- W słoiku jest aż 50% trufli

- Posiekane trufle przechowywane w oliwie z oliwek są bardzo praktyczne w użyciu – danie można np. udekorować truflami od razu po przygotowaniu. Do przygotowania potrawy użyj oliwy z oliwek, w której zostały posiekane trufle, aby uzyskać większą pełnię smaku i intensywniejszy aromat. Idealnie nadają się do posypywania dań mięsnych, carpaccio, bruschetty, makaronów i sałatek, a prawdziwi smakosze z łatwością znajdą zastosowanie w innych kombinacjach.

- Trufle świetnie nadają się do robienia aromatycznych sosów, past, można je również mieszać z ciepłym makaronem lub dodawać do świeżo upieczonego omleta lub jajecznicy. Niezależnie od tego, w jaki sposób użyjesz tych trufli nadadzą one każdemu daniu nieznany poziom smaku i delikatności.

 

data przydatności do spożycia 08/2028

SKŁADNIKI:

  • czarna letnia trufla (Tuber aestivum vitt.) 50 %
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • aromat

Należy przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej. 

Po otwarciu przechowywać w lodówce w temperaturze od +2°C do +8°C i zużyć w ciągu 7 dni
.  

 

CZYM SĄ TRUFLE?...

Trufle to rodzaj jadalnego grzyba  , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.

Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.

POLOWANIE NA TRUFLE

Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina  rzeki Mirna na  Istrii .

Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.

Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie  myte ,  sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.

GRZYBY DLA SMAKOSZY

Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.


Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu