Czasami używamy nazwy Kalamata, a czasami Kalamon, jednak obie oznaczają ten sam rodzaj oliwek. Może to być mylące, że oliwki z Peloponezu mają różne nazwy, ale wyjaśnienie jest proste. Oliwki Kalamata są tak nazywane od miasta Kalamata, podczas gdy oliwki Kalamon pochodzą od nazwy odmiany drzewa oliwnego. W naszym sklepie sprzedajemy oliwki, które nie pochodzą z miasta Kalamata, dlatego w ich nazwie widnieje Kalamon.
Oliwki Kalamata uchodzą za jedne z najlepszych oliwek greckich. Już w VII wieku p.n.e. grecki poeta Homer wspominał o wiosce Kalamata i oliwkach z tego regionu. Uprawa oliwek od tamtych czasów niewiele się zmieniła. Na słonecznych zboczach, które inspirowały Homera, nadal uprawia się oliwki ekologicznie, z poszanowaniem tradycji. Greckie oliwki Kalamata są duże, mają gładką konsystencję i bogaty smak. Oliwki Kalamon doskonale sprawdzają się jako przystawka lub część dania. Dodawane do gotowanych potraw, oliwki Kalamon wzbogacają smak i kolor pieczywa, zapiekanek oraz potraw z makaronu. Zdrowe i wszechstronne, uprawiane tradycyjnie z miłością, oliwki Kalamon są cenione zarówno w Grecji, jak i na całym świecie.
Szukasz najwyższej jakości oliwek? Sprawdź naszą ofertę oliwek Kalamon i odkryj ich wyjątkowy smak już dziś!