Czasem używamy nazwy Kalamata a czasem nazwy Kalamon, niezależnie od tego której z nich używamy oznaczają one dokładnie ten sam rodzaj oliwek. Może to być nieco mylące że oliwki rosnące na Peloponezie są nazywane różnie, wytłumaczenie jest bardzo proste, oliwki Kalamata nazywane są tak od miasta Kalamata, oliwki Kalamon natomiast mają swoją nazwę od odmiany drzewa oliwnego. Ponieważ oliwki które sprzedajemy w naszym sklepie nie pochodzą z miasta Kalamata mają wszystkie w nazwie Kalamon.
Oliwki Kalamata są uważane za jedne z najlepszych oliwek Greckich. Już w VII wieku p.n.e. grecki poeta Homer pisał o wiosce Kalamata i rosnących w tym rejonie oliwkach. Uprawa oliwek od tamtych czasów prawie się nie zmieniła i zgodnie z wielowiekową tradycją na zalanych słońcem zboczach które były inspiracją dla Homera nadal uprawia się oliwki w sposób ekologiczny i z poszanowaniem tradycji.
Greckie oliwki Kalamata są duże, mają gładką i przyjemną konsystencje oraz bogaty smak. Kalamon są doskonałe zarówno jako przystawka, jako cześć dania, Dodawane do gotowanych potraw oliwki Kalamon dodają smaku i koloru pieczywom, zapiekankom i potrawom z makaronu. Zdrowe i wszechstronne, uprawiane z miłością w tradycyjny sposób, oliwki Kalamon są wysoko cenione zarówno w Grecji, jak i na całym świecie.