Otrzymaj 7% rabatu z kodem: ALEORA2024  
  Otrzymaj 7% rabatu z kodem: ALEORA2024  
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Zigante Tartufi d.o.o.

Risotto z czarną TRUFLĄ data do 12/25

Risotto z czarną TRUFLĄ prosto z Chorwacji - niepowtarzalny i doskonały smak porcja dla 2 osób.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 26,90 zł
szt.
Dostępność:
Dostępny
Czas wysyłki: 10 dni

Kod produktu: 0169

Cechy produktu

z Truflami

Kraj pochodzenia Chorwacja - Istria
Waga netto 175 g.
Opakowanie Pudełko

Opis

Risotto z truflami 175 g.

Zanurz się w luksusowym połączeniu kremowego risotto z wykwintnym smakiem trufli. Podnieś poziom swoich chwil kulinarnych dzięki tym wykwintnym przysmakom, które z pewnością rozpieszczą Twoje kubki smakowe.

Przygotowanie:

Do garnka o średnicy 16-18 cm wlać 550 ml zimnej wody i zawartość torebki. Wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Opcjonalnie dodać masło i ser.

SMACZNEGO

 

data przydatności do spożycia 12/2025

WARTOŚCI ODŻYWCZE na 100 g.

  • wartość energetyczna 1594 kj/377 kcal,
  • tłuszcze 5,8 g w tym;
  • nasycone kwasy tłuszczowe 1,9 g,
  • węglowodany 70,0 g.
  • cukry 4,9 g.
  • białka 10,4 g
  • sól 2,6 g

SKŁADNIKI:

  • ryż parzony 77%,
  • ser topiony w proszku (ser, serwatka, sól).
  • olej słonecznikowy,
  • proszek (olej słonecznikowy, syrop glukozowy, białko mleka),
  • serwatka,
  • aromaty,
  • skrobia ziemniaczana,
  • pieczarki (Agaricus bisporus),
  • ekstrakt drożdżowy,
  • cebula,
  • czarna trufla letnia 0,10% (Tuber Aestivum Vitt.).
  • Zawiera mleko oraz pszenicę, seler, jaja, soję, skorupiaki, mięczaki.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej

CZYM SĄ TRUFLE?...

Trufle to rodzaj jadalnego grzyba  , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.
Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.

POLOWANIE NA TRUFLE

Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina  rzeki Mirna na  Istrii .

Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.

Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie  myte ,  sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.

GRZYBY DLA SMAKOSZY

Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.


Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu