Risotto z czarną TRUFLĄ data do 12/25
Risotto z czarną TRUFLĄ prosto z Chorwacji - niepowtarzalny i doskonały smak porcja dla 2 osób.
Kod produktu: 0169
Cechy produktu
z Truflami
Opis
Risotto z truflami 175 g.
Zanurz się w luksusowym połączeniu kremowego risotto z wykwintnym smakiem trufli. Podnieś poziom swoich chwil kulinarnych dzięki tym wykwintnym przysmakom, które z pewnością rozpieszczą Twoje kubki smakowe.
Przygotowanie:
Do garnka o średnicy 16-18 cm wlać 550 ml zimnej wody i zawartość torebki. Wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Opcjonalnie dodać masło i ser.
SMACZNEGO
data przydatności do spożycia 12/2025
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 100 g.
- wartość energetyczna 1594 kj/377 kcal,
- tłuszcze 5,8 g w tym;
- nasycone kwasy tłuszczowe 1,9 g,
- węglowodany 70,0 g.
- cukry 4,9 g.
- białka 10,4 g
- sól 2,6 g
SKŁADNIKI:
- ryż parzony 77%,
- ser topiony w proszku (ser, serwatka, sól).
- olej słonecznikowy,
- proszek (olej słonecznikowy, syrop glukozowy, białko mleka),
- serwatka,
- aromaty,
- skrobia ziemniaczana,
- pieczarki (Agaricus bisporus),
- ekstrakt drożdżowy,
- cebula,
- czarna trufla letnia 0,10% (Tuber Aestivum Vitt.).
- Zawiera mleko oraz pszenicę, seler, jaja, soję, skorupiaki, mięczaki.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej
CZYM SĄ TRUFLE?...
Trufle to rodzaj jadalnego grzyba , który rośnie pod ziemią, najczęściej wzdłuż korzeni drzew takich jak dąb, buk, topola, wierzba i wiąz. Wyglądają jak bulwy i często są porównywane do ziemniaków ze względu na swój wygląd.
Najczęściej rosną od wielkości czereśni do wielkości jabłka, ale zdarzają się okazy znacznie większe (np. słynne Zigante Millenium, które ważyło 1310 g). W gastronomii najpopularniejsze są dwa podstawowe rodzaje: trufle czarne i białe.
POLOWANIE NA TRUFLE
Trufle rosną w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, ale ich najważniejsze siedliska można znaleźć we Francji, Włoszech i na Istrii. Najbardziej znanym siedliskiem trufli w Chorwacji jest dolina rzeki Mirna na Istrii .
Trufle zbiera się dopiero wtedy, gdy są dojrzałe . Poszukiwanie trufli lub tzw. polowanie prowadzone jest przez wytrawnego łowcę trufli, a same trufle znajdują wyszkolone psy o wyćwiczonym węchu. Kiedyś robiły to świnie, ale dziś jest to rzadkość. Chociaż świnie są bardzo sprawne w znajdowaniu trufli, często jedzą to, co znajdą.
Gdy tylko pies wskaże lokalizację trufli kopiąc łapą i otrzyma nagrodę za dobrą pracę, łowca trufli ostrożnie wykopie grzyba i upewni się, że go nie uszkodzi. Następnie ponownie uszczelni wykopany otwór, aby umożliwić rozwój nowych korzeni lub wzrost nowych trufli. Trufle są następnie myte , sortowane i oceniane pod kątem zapachu, wielkości, kształtu i ogólnego wrażenia. Podczas oceny możemy również naciąć truflę, aby zobaczyć jej kolor w środku. Posortowane i oczyszczone trufle są ostatecznie pakowane do transportu.
GRZYBY DLA SMAKOSZY
Trufle można również określić jako grzyby dla smakoszy , ponieważ mają cierpki, mocny ziemisty zapach, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Są używane w bardzo małych ilościach, które wciąż wystarczają, aby każde danie zamieniło się w doświadczenie dla smakoszy. Aromat trufli nie jest łatwy do opisania, a skojarzenia wahają się od „podłogi leśnej” i „mieszanki czekolady z ziemią” po „stare skarpetki”, a często przypisuje się im również element erotyczny. Niezależnie od różnych opisów, popyt na trufle rośnie, więc cena może podskoczyć nawet do kilku tysięcy euro za kilogram.
Więcej informacji i ciekawostek oraz przepisów znajduje się na naszym Blogu